Ewing sarcoom

- HOME - - DOELSTELLING - - EWING - - VOOR WIE - - AMBASSADEUR - - DONATIE - - DONATEURS - - SPONSOREN - - CONTACT - - BENEFIETEN - - ARTIESTEN - - FOTO'S - - MERCHANDISE -

Ewing

Het Ewing-sarcoom is een zeldzame, zeer kwaadaardige vorm van botkanker, die vooral wordt gevonden bij jonge kinderen en adolescenten in de lange pijpbeenderen, meestal dijbeen, opperarmbeen en scheenbeen. Een enkele maal komt het Ewing-Sarcoom ook voor in de weke delen. Dit zijn de spieren en het bindweefsel.

Het Ewing-Sarcoom is na het osteosarcoom, de vaakst voorkomende vorm van botkanker bij kinderen. Jongens zijn vaker aangedaan dan meisjes. De incidentie is het hoogst tussen het 5e en het 15e levensjaar en uiterst zeldzaam bij mensen ouder dan dertig jaar.

De vijfjaarsoverleving bedraagt 60-75%. De prognose is sterk afhankelijk van de grootte en de lokalisatie van de tumor (in verband het de mogelijkheid tot operatieve verwijdering), de mate van uitzaaiing en de leeftijd van de patiƫnt waarop de tumor zich openbaart.